Douanehuisje

Douanehuisje

Douanehuisje (update 25 mei 2020)

Op een heel mooi, heel Maassluis plekje ligt het Douanehuisje. Zoals de naam al suggereert was het vroeger de behuizing van de douane in Maassluis. Nu is het in eigendom van de gemeente en sinds langere tijd in gebruik als expositieruimte. Met een fraai uitzicht op de rivier en op de buitenhaven ligt het daar, aan twee zijden omgeven door water, aan de Govert van Wijnkade. Jaarlijks weten zo’n 2.000 mensen de exposities op deze bijzondere plek te vinden.

Het Douanehuisje wordt gebruikt voor exposities, workshops en presentaties van kunstenaars, verzamelaars, verenigingen en instellingen en anderen die op cultureel terrein iets te bieden hebben. Iedere maand wordt het huisje voor een andere activiteit ingericht. En, niet onbelangrijk, de gemeente stelt het Douanehuisje gratis ter beschikking en zorgt indien nodig zelfs voor een verzekering van de tentoongestelde werken.
Laat u als kunstenaar inspireren door de dynamiek van het voorbij stromende water en de langs varende schepen. Bent u verzamelaar van, bijvoorbeeld, historisch materiaal, toon dat dan aan het publiek.
Regelmatig zijn er bij het huisje Sluizers, de zogenoemde bankzitters, te vinden die graag wat willen babbelen over voorbije tijden. En een praatje met de vissers die vaak bij het Douanehuisje een hengeltje uitgooien, is ook nooit weg.

Geschiedenis

In 1894 werd begonnen met de bouw van het Douanehuisje als uitkijkpost en kantoor van de Nederlandse Douane. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter gebruik van het huisje bij de bewaking van de haven. In 1979 kocht de gemeente Maassluis het huisje van de Nederlandse Staat. Na een fikse restauratie werd het in 1982 in gebruik genomen als kantoor van havenmeester Micklinghoff. Het huisje behield tot 1995 deze bestemming. Daarna werden verschillende plannen geopperd voor de toekomst van het huisje. Dit varieerde van horecagelegenheid tot loods- en radarmuseum.
Tot 2004 maakte de Stichting Maassluise Kunstenaars gebruik van het huisje om er te werken en te exposeren. Opnieuw was het nodig het huisje te renoveren. Deze werkzaamheden waarbij onder andere het huisje werd rechtgezet werden in 2005 voltooid. Toen kreeg het de sociaal-culturele functie die het heden ten dage nog heeft.
De Culturele Raad Maassluis heeft zich ervoor ingezet om een origineel Rijkswapenbord weer prominent op de muur van het huisje te krijgen. Dit had uiteindelijk succes; op 19 april 2014 werd het officieel onthuld.
Onthulling Rijkswapenbord bij het Douanehuisje

Gebruikmaken van het Douanehuisje

Wilt u iets in het Douanehuisje organiseren, bijvoorbeeld, een tentoonstelling, een theateruitvoering, een voordracht van dichters, of een minicursus schilderen, aarzel dan niet en maak gebruik van deze unieke, intieme ruimte. Velen zijn u al voorgegaan.
Namens de gemeente draagt de Culturele Raad Maassluis zorg voor een goede en evenwichtige programmering. Geïnteresseerden kunnen terecht bij deze Raad: douanehuisje@crmmaassluis.nl.
Volg onderstaande link voor meer informatie en de juiste aanmeldprocedure:

Zelf exposeren in het Douanehuisje?

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl