Oktober 2018 in het Douanehuisje

Oktober 2018 in het Douanehuisje

Kraaien – Vonkzeefdrukken

Na een afwezigheid van bijna 10 jaar zijn Frans en Judith Vonk (Vonkzeefdrukken) weer de tijdelijke bewoners van het Douanehuisje aan de Govert van Wijnkade op de hoek van de Waterweg.

Tijdens deze periode gaan zij verder experimenteren met een techniek die zij bedacht en voor het eerst uitgevoerd hebben tijdens het White Wall Project afgelopen juni in het Beatrixpark in Schiedam. Zij hadden hiervoor als voorbereiding afbeeldingen van kraaien gezeefdrukt op rijstpapier, die als elementen werden aangebracht op een geschilderde ondergrond. Dit meterslange doek wordt ook in het Douanehuisje tentoongesteld.

Deze maand oktober worden kleinere doeken ter plekke met acrylverf voorzien van verschillende achtergronden en hierbij worden ook weer de kraaien als elementen in de landschappen geïntegreerd.

Waarom kraaien?

Kraaien zijn waarschijnlijk de meest intelligente vogels onder de inheemse fauna. Het zijn ook de enige vogels die mensen kunnen herkennen en in de ogen aankijken. Ten onrechte hebben zij de afgelopen eeuwen een negatief imago gekregen als brengers van slecht nieuws en ziektes. Deze prachtige dieren verdienen het om eens positiever in het daglicht te staan.

U bent van harte welkom in het Douanehuisje. De toegang is gratis. Tijdens de Furiade (6 & 7 oktober) is het Douanehuisje ook geopend.
Verder:
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober
Vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober
Zaterdag 27 en zondag 28 oktober
Op al deze dagen is de kunstenaar van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig.

Meer informatie over Vonkzeefdrukken: www.vonkzeefdrukken.nl.

 

Douanehuisje

Op een heel mooi, heel Maassluis plekje ligt het Douanehuisje. Zoals de naam al suggereert was het vroeger de behuizing van de douane in Maassluis. Nu is het in eigendom van de gemeente en sinds langere tijd in gebruik als expositieruimte. Met een fraai uitzicht op de Nieuwe Waterweg ligt het daar, aan twee zijden omgeven door water, aan de Govert van Wijnkade. Jaarlijks weten zo’n 2000 mensen deze bijzondere plek te vinden.

Het Douanehuisje wordt gebruikt voor exposities, workshops en presentaties van kunstenaars, verzamelaars, verenigingen en instellingen en anderen die op cultureel terrein iets te bieden hebben. Iedere maand wordt het huisje voor een andere activiteit ingericht. En, niet onbelangrijk, de gemeente stelt het Douanehuisje gratis ter beschikking en zorgt indien nodig zelfs voor een verzekering van de tentoongestelde werken.

Laat u als kunstenaar inspireren door de dynamiek van het voorbij stromende water en de langs varende schepen. Bent u verzamelaar van, bijvoorbeeld, historisch materiaal, toon dat dan aan het publiek.

Regelmatig zijn er bij het huisje Sluizers, de zogenoemde bankzitters, die graag wat willen babbelen over voorbije tijden. En een praatje met de vissers die vaak bij het Douanehuisje een hengeltje uitgooien, is ook nooit weg.

Geschiedenis

In 1894 werd begonnen met de bouw van het Douanehuisje als uitkijkpost en kantoor van de Nederlandse Douane.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter gebruik van het huisje bij de bewaking van de haven.

In 1979 kocht de gemeente Maassluis het huisje van de Nederlandse Staat. Na een fikse restauratie werd het in 1982 in gebruik genomen als kantoor van havenmeester Micklinghoff. Het huisje behield tot 1995 deze bestemming. Daarna werden verschillende plannen geopperd voor de toekomst van het huisje. Dit varieerde van horecagelegenheid tot loods- en radarmuseum.

Tot 2004 maakten de Maassluise Kunstenaars gebruik van het huisje om er te werken en te exposeren. Opnieuw was het nodig het huisje te renoveren. Deze werkzaamheden waarbij onder andere het huisje werd rechtgezet werden in 2005 voltooid. Toen kreeg het de sociaal-culturele functie die het heden ten dage nog heeft.

Gebruikmaken van het Douanehuisje

Wilt u iets in het Douanehuisje organiseren, bijvoorbeeld, een tentoonstelling, een theateruitvoering, een voordracht van dichters, of een minicursus schilderen, aarzel dan niet en maak gebruik van deze unieke, intieme ruimte. Velen zijn u al voorgegaan.

Namens de gemeente draagt de Culturele Raad Maassluis zorg voor een goede en evenwichtige programmering. Geïnteresseerden kunnen terecht bij deze Raad: douanehuisje@crmmaassluis.nl. Voor contactpersoon zie www.crmmaassluis.nl.

 

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl | Gerealiseerd door www.kiem.online