Kunstwerk van de Maand oktober: Kindergroepje

Kunstwerk van de Maand oktober: Kindergroepje

In het Vrijheidspark, vlakbij de Dr. Jan Schoutenlaan en de Burg. Schwartzlaan, staat het brozen beeld Kindergroepje. Op aanwijzing van de kunstenaar, Sybille Krosch, staat het in een gazon op een licht glooiend heuveltje, geplaveid met keitjes. Een mooie en ruime plek.

De van oorsprong Duitse Sybille Krosch, lid van de Haagse Kunstkring, studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarna was ze werkzaam als portrettiste en figuratief beeldhouwster van mens- en dierfiguren, voornamelijk in brons. Ze heeft een groot aantal kunstwerken gemaakt die her en der in het land staan, vooral in de Den Haag en wijde omgeving. In Maassluis staan er van haar, naast het Kindergroepje: Kleine potjes hebben grote oren, Schepen in de Haven en Balspelende Meisjes.

Kindergroepje is een realistische verbeelding van twee kinderen, min of meer  op ware grootte. Daar begint voor veel toeschouwers de verwarring. De ene figuur is duidelijk een jongen. De andere lijkt, volgens velen, niet een op een jong meisje. Sommigen zien er eerder een ouder zusje of misschien zelfs zijn moeder in. De gelaatstrekken zijn niet geheel uitgewerkt, maar laten duidelijk zien dat het hier om jonge mensen gaat.

In ieder geval wordt het kunstwerk zeer gewaardeerd. De manier waarop het meisje haar arm om de schouder van de jongen heeft geslagen doet heel vriendelijk aan. Echt zoals een zusje met haar jongere broertje zou kunnen omgaan. Beschermend, waardoor het iets aandoenlijks krijgt. Er lijkt ook iets te gaan gebeuren, vooral door de actieve stand van de benen, maar ook door de wapperende paardenstaart. En steeds keert de opmerking terug dat de naam van het beeld niet overeenkomt met de uitwerking van het beeld: ‘Ik zou het eerder Naar School Brengen willen noemen of Broer en Oudere Zus.’

Wel wordt het beeld heel mooi harmonisch gevonden. In het jasje van de jongen zie je de hand van de beeldhouwer terug.

Hoe het ook zij, een jong meisje, jonge vrouw of moeder, het is een fraai kunstwerk dat het zorgvuldig bekijken zeer de moeite waard is. Om goed beslagen ten ijs te komen is het aan te bevelen om vooraf even te kijken op http://www.crmmaassluis.nl/kindergroepje/.

 Op www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart staan de locaties van kunstwerken in de openbare ruimte van Maassluis. 

Ook dit beeld is geselecteerd en onderzocht door de werkgroep Kunstwerk van de Maand: Mischa Koorneef (coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Jan Buijsse (publiciteit). 

————————————

 Foto: Nel Wilkes

Sorry, comments are closed for this post.

Copyright© Culturele Raad Maassluis 2016 | e-mail: info@crmmaassluis.nl