Kunstkop

Fotograaf: Nel Wilkes

Kunstwerk van de maand: Maart 2021

Fabiënne Prins

Scholiere Revius Lyceum Maassluis

Bronnen

Historische schetsen van en over Maassluis, nr. 35, blz. 6-17, HVM,
https://histvermaassluis.nl
https://www.maassluisekunstenaars.nl/daar-krijg-je-toch-een-kunstkop-van/
https://www.maassluisekunstenaars.nl/onthulling-kunstkop-tijdens-kunstroute/
de vakkundige blik van Rolf de Bakker, beeldartiest en kenner van street art.

De Kunstkop is een 120 cm groot mensenhoofd. De kop bestaat uit twee stukken plaatmateriaal die haaks op elkaar geplaatst een rond, abstract hoofd suggereren. De ogen zijn twee gaten in de plaat. Bij eerste aanblik doet die vorm even denken aan het betonplastiek Sylvette, ontwerp van Pablo Picasso, bij het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam. Maar dat is zwart-wit en de Kunstkop is juist vrolijk, felgekleurd en ‘zweeft’ boven de grond, op vier dunne betonijzers van 55 cm.

Onthuld op 13 april 2019, op het voorplein van Ateliergebouw De Wasserij, Zuidvliet 108.

Gebouw De Wasserij is van 1880, maar al in 1605 was op deze plek een blekerij gesticht ‘met een woonhuys, een schuur, een spoelhuys, seer bequaem om webbens te blycken’. Het geheel lag buiten de stad, want er was buitenwater nodig en veel ruimte voor de bleekvelden. Tot het begin van deze eeuw zou het bedrijf hier van generatie op generatie blijven. Toen verhuisde het naar het industriegebied elders in de stad. Het oude bedrijfspand herbergt nu een aantal ateliers van Maassluise kunstenaars.

In november 2018 vierden de kunstenaars het tienjarig bestaan van het atelierpand. Zij schreven een prijsvraag onder de Maassluise bewoners uit voor het ontwerpen van de beschildering van een ‘Kunstkop’ die zij wilden plaatsen op het plein voor het gebouw. Wie mee wilde doen kon van de grote, nog witte Kunstkop een model op A4-formaat uitknippen en een ontwerp erop maken. Er werden zo’n 68 kunstkopjes ingeleverd. Een flink aantal daarvan was gemaakt door leerlingen van vijf derde klassen van het Lentiz Reviuslyceum. De kunstenaars kozen uit twaalf genomineerde kunstkoppen een winnaar. Dat werd het ontwerp van Fabiënne Prins. Zij mocht samen met kunstenaar Ans van de Wiel, de initiatiefnemer van het project, de kop op ware grootte gaan beschilderen.

Het werk van Fabiënne is een kleurrijke collage waarin duidelijke graffiti-elementen te zien zijn en invloeden van games en comics (stripverhalen voor de oudere lezers). De ogen hebben een manga-uitstraling, herkenbaar aan de grote ogen met flinke highlights. De spuitbus komt overduidelijk uit de graffitistijl. Bij de paddenstoel en de monstertjes zal Fabiënne geïnspireerd zijn door cartoons of games. Bij de potloden zijn patronen te zien uit de Memphis-stijl, een design uit de jaren ’80.

Onder het motto ‘Daar krijg je toch een KUNSTKOP van’ heeft Fabiënne tijdens de Kunstroute Maassluis 2019 het kunstwerk onthuld. Wie op de Zuidvliet erlangs liep zag bovenaan het hoofd ‘DE WASSERIJ’ staan, als was het een reclame.

In het najaar van 2019 is het voorplein van De Wasserij opnieuw bestraat. De stratenmakers hebben het kunstwerk echter bij het terugplaatsen verkeerdom gedraaid… De letters staan nu richting het gebouw i.p.v. richting Zuidvliet.

06-01-2021
Jacques Visker, HVM

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Ik vind het een hele rare maar wel gezellige standbeeld.
Lars (11 jaar)

-Ik vind het echt goed dat er eindelijk zo’n standbeeld is want ik was de oude heel erg zat.
David (14 jaar)

-Het is een bijzondere standbeeld met heel veel verschillende kleuren en vrolijkt me heel erg op.
Rosa (16 jaar)

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

-Is it a bird? Is it an aeroplane?
Zijn fameuze kreten uit de Amerikaanse comics subcultuur.
U weet wel van die POW- en URGGH-kreten.

Gelukkig is er bij het vervaardigen van de Kunstkop, die pontificaal voor de Maassluise kunstkraamkamer is gepositioneerd, daarvan afgezien; ofschoon de maker(s) zo te zien wel degelijk met een schuin oog naar de striptechnieken hebben gekeken.
Uitgevoerd in vrolijkmakende kleuren is zelfs aan het voor paal staan, middels een wat suggestief uitgevoerde bolder, een nieuw elan toegevoegd.
Om nog maar te zwijgen van de zwijgende meerderheid (is black hier ook beautiful? Het matters in ieder geval wel) en de “Feind hört mit” ogen.

Knap, dat de Maassluise kunstenaars voldoende zelfkennis en –spot hebben kunnen opbrengen om dit object als hun uithangbord te verkiezen. Dat kan de van weinig humor getuigende Amsterdamse kliek toch maar mooi in hun zak steken.

Ik krijg er in ieder geval geen…. (juist).
Koos Borsboom

-Ik ben daarnet even naar De Wasserij gelopen, het onderkomen van een aantal kunstenaars. Achter een net iets te hoge heg staat een kleurrijk kunstwerk met de naam “Kunstkop”.

Ik zou zeggen: je krijgt er haast een kunstkop van maar na wat onderzoek blijkt het te gaan om het winnende ontwerp van een prijsvraag waaraan elke Maassluise bewoner mee kon doen en een ontwerp voor in kon leveren.

Het is een leuk werkje met allerlei koppen erop. Niet mijn smaak maar dat maakt niet uit. Helaas staat het werk ook omgekeerd maar dit terzijde.
Robbert Stevens

-Ik krijg geen kunstkop van dit werk, het is een vrolijk werk op dit verder nogal saaie plein. Je wordt gedwongen eromheen te lopen om het goed te kunnen bekijken. Ik werd er wel vrolijk van en dan is het wat mij betreft wel geslaagd!!!
Nel Slotboom

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

-Bij de naam van dit object denk ik aan vroeger toen zei mijn moeder weleens: Ik krijg een kunstkop van jullie als wij druk waren.

Nu vind ik dit werk ook druk. Het is kleurrijk en de beschildering lijkt op striptekeningen.
Willy Minderhoud

-Op het voorplein van het Ateliergebouw De Wasserij staat deze kleurrijke kop die uit twee in elkaar geschoven panelen bestaat.
Is het kunst? Is het een ludieke actie? Voor mij in ieder geval het laatste, iedereen zal er zo zijn eigen mening over hebben.
Beide panelen zijn op een Corneille geïnspireerde manier beschilderd.
De onderwerpen op de panelen zijn op hun beurt weer door belangstellenden doorgegeven aan de kunstenaars.
Hierdoor is een geheel ontstaan met de meest vreemde vormen en kleuren die dan gezamenlijk “de Kunstkop” vormen.

De plaats waar deze Kunstkop staat is wel heel mooi gekozen. Hier huizen de mensen die zich werkelijk met kunst bezighouden en waar de kunst in hun hoofden ontstaat. Hier huizen dus de echte kunstkoppen.
Wil je de echte kunstkoppen zien, loop dan eens binnen bij Ateliergebouw De Wasserij.
Henk v d Hoek

-Het ‘project Kunstkop ’ is een prachtig voorbeeld van hoe je de jeugd bij kunst kunt betrekken.

In dit geval een project samen met o.a. het onderwijs, een zeer geschikte plek om de jeugd met kunst te laten kennismaken en kunstwerken te gaan maken! Tijdens de lessen beeldende vorming gingen de leerlingen van leerjaar 3 van het Revius lyceum met de kunstkoppen aan de slag en werden vele ontwerpen gemaakt. Stimulerend en inspirerend voor de leerlingen!

Ook leuk zo’n wedstrijdelement. Dat kan ook nog een extraatje zijn om nog beter je best te doen.

De uiteindelijke winnares is Fabiënne Prins. Zij mocht haar ontwerp op de meer dan levensgrote echte kunstkop realiseren onder begeleiding van een kunstenaar.

Frisse kleuren, mooie uitbeeldingen. Ook een hele mooie plek bij De Wasserij, dicht bij veel ateliers van Maassluis kunstenaars.
Friedie Kloen